Brug den øverste etage

Brug den øverste etage

– og få langsigtet værdi

At kunne støve de gamle klenodier af på tørreloftet og forvandle dem til en langsigtet økonomisk værdi, lyder umiddelbart som et luftkastel for de fleste bolig- og andelsforeninger. Ikke at foreningerne ikke vil sikre en voksende, stabil og sund økonomi i deres forening, men fordi det ofte er forbundet med store omkostninger, som foreningerne ikke kan imødekomme.

Faktaboks

  • Frasalget af tagetagen medfører, at foreningen stadig har økonomi til at få lavet andre forbedringer på ejendommen, som f.eks. renovering af facaden, nye vinduer (som f.eks. er mere energivenlige) m.m.
  • Ingen optagelse af lån, hvis foreningens forbedringer kan finansieres gennem frasalget. Det betyder meget for mange foreninger, at slippe for højere faste udgifter.
  • Den enkelte andelshaver/ejer påvirkes ikke økonomisk, da projektet – som udgangspunkt – altid vil være fuldt selvfinansieret via frasalget af tagetagen.
  • Beboerantallet stiger qua de nye taglejligheder og flere vil være med til at betale fællesudgifterne (når der etablere ejerforening i tagetagen). Udgifterne kan samlet set reduceres med op til 20%.
  • Ejendomsvurderingen stiger uvilkårligt.

Fra tørreloft til taglejlighed

Martin Elbke fra Loftrum.dk har dog en givende vinkel til netop dette: “Sælg tørreloftet! Det skaber likviditet og åbner for de muligheder, som økonomien ellers har sat en stopper for. Ved at inddrage tørreloftet i bygningens boligareal og derved skabe ekstra lejligheder, bevares det arkitektoniske udtryk af hele bygningen og åbner op for flere muligheder qua flere beboere, fornyelse og renovering og en bedre langsigtet økonomi.”
Det er altså økonomisk sund fornuft, at inddrage tørreloftet og sælge kvadratmeterne til en investor, som har ønsket om, at etablere taglejligheder på den ellers støvede etage. “Med et salg af tørreloftet vil etageejendomme automatisk kunne få et nyt tag, da konstruktionerne skal ændres i følge af lejlighedsetableringen og for at overholde nutidens byggereglement,” fortæller Martin Elbke. “På grund af lejlighedsbyggeriet skal der oftest også pudses op på facaden. Ejendomsvurderingen vil herefter uvilkårligt stige og øge ejendommens værdi.”

Derudover oplyser Martin Elbke fra Loftrum.dk ligeledes, at isoleringen fra det nye tag, eventuelle nye vinduer og en ny belægning på facaden, er med til at reducere varmeforbruget. De ekstra beboere, som etageejendommen nu kommer til at huse, vil være med til at bidrage til ejendommens fællesudgifter og drift.

Det svære første spadestik

Det kan dog være svært at sætte det første spadestik i en sådan proces, men det har Martin Elbke en løsning på: “Jeg står for kontakten til investorer, indhenter og gennemgår købsoplægget for og med foreningen. Når foreningen og jeg er enige om et grundlag, forhandler jeg med den valgte investor, således at foreningen får mest muligt ud af salget.”
Martin Elbke kender alt til bolighandler qua sin tid som ejendomsmægler i nogle af landets største kæder. Derudover har Martin en forkærlighed for København og den charme hovedstaden rummer. Martin bor også selv i en etageejendom i hjertet af København.

Martin Elbke er projektleder og når byggeriet af taglejlighederne påbegyndes. Så vil han sikre en glidende proces og god dialog mellem forening og bygherre. “Jeg er med under hele processen, således at foreningen skal bruge mindst mulige ressourcer under hele forløbet. Her mener jeg også, at det er vigtigt, at der er én kontaktperson, hvor spørgsmål fra beboere og bygherre kan stilles til og at alle bliver grundigt informeret – før, under og efter.”

Stjernekig og storslået udsigt

Befolkningstilvæksten skaber pres på boligmarkedet. Priserne på ejerboliger stiger. Det kan være svært at finde en bolig. Som har lidt mere ‘at byde på’ end de almindelige lejligheder i etagebygningen. “Nye taglejligheder i København. Med et kig til stjernerne om natten og en prangende og storslået udsigt. Dem er der knap så mange af. Men ved at forvandle tørreloftet til taglejligheder. Så kan udsigt over byens tage nu tilbydes i en større udstrækning,” fortæller Martin Elbke fra Loftrum.dk.
“Og det er også derfor jeg gør det. Jeg elsker København! Byens historie, de gamle smukke bygninger. Som holdes i live og blandes med nyt byggeri. Jeg bliver glad, når jeg ser de gamle arbejderkvarter på broerne udvikle sig. Så de passer til den måde, som moderne mennesker lever på idag.”

www.loftrum.dk

Besøg Loftrum.dk og læs mere om hvordan du kommer igang. Og hvordan du kommer i kontakt med projektleder Martin Elbke. 


12. september 2018 | Tanja Hende, Makom | for: Loftrum.DK IVS