pkljijio

Er dine VVS-installationer lovlige?

Kan de være ulovlige, spørger du nok – og ja, det kan de godt.
Ejer du eller din virksomhed en ejendom, skal du være opmærksom på dine VVS-løsninger og sikre dig at de lever op til kravene, ellers kan du risikere bøder. Det gælder både virksomheder, boligforeninger, skoler og andre former for institutioner.
Flemming K. Olesen fra VVS-virksomheden Evotek ApS er statsautoriseret kontrollør for Dansk Drikkevandskontrol og han giver dig her et indblik i arbejdet med at sikre Danmarks drikkevand.

Hvorfor er der behov for kontrol?

“Vi er heldige i Danmark at vi har så rent drikkevand. Rejser du som turist til andre lande har du nok oplevet at skulle købe vand på flaske, hvis du vil drikke det uden at skulle koge det først. Det behøver vi ikke i Danmark og det skal vi værne om og beskytte,” forklarer Flemming K. Olesen.
Han beretter at det er en trussel mod vores vandressourcer hvis man ikke har sikre VVS-installationer, der forhindrer bakterier i at strømme tilbage til det rene vand – og det slår staten hårdt ned på.
“Man kan sidestille det med en VVS-smiley-ordning,” mener Flemming K. Olesen.
“Det kender vi fra restauranter eller kantiner og det giver os en idé om hvorvidt vi kan spise på stedet uden at skulle risikere at blive syge. Når man får Dråbestemplet fra Dansk Drikkevandskontrol kan man dokumentere overfor vandforsyningen, at man overholder reglerne.”
Ligesom Smiley’en skal man forny sin attest hver 2. år.
“Så hvis du ikke allerede har styr på det, så er det en god idé at komme igang.”

Hvordan ved jeg om mine VVS-installationer er lovlige?

Dansk Drikkevandskontrol uddanner løbende kontrollører, der kan hjælpe dig med at afgøre om ejendommen lever op til kravene.
“Er du i tvivl om hvorvidt du overholder lovgivningen, skal du kontakte en VVS’er, der er uddannet til at rådgive dig,” fortæller Flemming K. Olesen.
Det er ikke alle VVS’ere der har de rette kvalifikationer.
Det bedste er at gå ind på www.danskdrikkevandskontrol.dk og se under samarbejdspartnere. De er delt op efter hvor i landet de kører, så du nemt kan finde én nær dig.
Når du har kontaktet en autoriseret installatør vil de komme ud på ejendommen og gennemgå samtlige installationer og rør. Er der uregelmæssigheder kan kontrolløren fortælle, hvad der skal skiftes og også hjælpe dig med at ordne det. Derudover vil du få rådgivning, hvordan du bedst vedligeholder installationerne, så de stadig er i orden ved næste inspektion.

Hvad kan der ske, hvis der ikke er styr på det?

Som eksempel kan vi tage en skole, der åbner op igen efter Covid-19.
Her har vandet stået stille længe i rørene, da bygningen har stået ‘tomt’. Når vandet står stille i længere tid under bestemte temperaturer, ophober der sig bakterier, som for eksempel Legionella.
Legionella smitter ofte når folk går i bad og indånder dampen. Det kan eksempelvis forekomme i skolens gymnastikfaciliteter. Bliver du syg af bakterien, er der ti procents chance for dødelighed og det er naturligvis uacceptabelt, uanset om det er på en skole, i en boligforening eller en anden bygning.

Er disse bakterier først opstået i rørene, er det ikke til at få dem væk ved simpel gennemskylning. Forlades en bygning i en længere periode, skal der altså lukkes for vandet, for at forhindre dette.
På skolen skal der også sikres, at der er installeret kontrollérbare kontraventiler. Det giver mulighed for at teste, om vandet i installationerne løber tilbage, hvilket det bestemt ikke må.
Derudover giver kontrolløren anbefalinger til installationer, såsom varmtvandsbeholder eller endda håndvask armaturer, der sikrer en mere hygiejnisk hverdag for børnene.

Det er givende, at arbejde som autoriseret kontrollør

Hos Evotek har man et princip om at tage ansvar for klima og miljø og derfor var det kun en naturlig udvikling, at medarbejderne også uddannede sig som drikkevandskontrollører.
“Vand er en vigtig ressource og det synes jeg er vigtigt at vi husker på og handler ud fra. Vi har rådgivet sjællandske institutioner, organisationer og boligejere omkring deres VVS og det er en god følelse, når man kan spare nogle penge for folk, men også at skabe vandsikkerhed, både for naturen og for samfundet,” siger Flemming K. Olesen.
Evotek er generelt en virksomhed, der sætter miljøet først og derfor har virksomheden også investeret i en CSR-profil og baseret meget af deres forretning på at hjælpe andre virksomheder, det offentlige og de private med at spare på vand og energi.
“Det kommer jo alle tilgode,” smiler Flemming K. Olesen.
“Jeg er med til at passe på vores drikkevand og danskerne får sikre og bæredygtige løsninger.”


04. juni 2020 | Cecilie Nielsen, Makom | for: Evotek ApS  

FÅ VORES NYHEDSBREV

Få tilsendt vores nyhedsbrev hvor du får nyheder, updates, svar på spørgsmål omkring digitale medier og meget andet

Picture of Makom - Marketing & Kommunikation
Makom - Marketing & Kommunikation

+45 20 88 85 60
th@makom.dk

Lad os hjælpe med din online tilstedeværelse

Kontakt os via kontaktformularen eller benyt et af nedenstående link, så svarer vi hurtigst muligt.

Send os en besked i kontaktformularen herunder