Forskellen på hårdt & blødt vand

Har du hørt folk snakke om hårdt og blødt vand og undret dig over, hvad det egentlig dækker over?
Måske kender du godt til det, men er ikke helt klar over, hvilke konsekvenser det har, om du har det ene eller det andet i huset?
Uanset om du har hårdt eller blødt vand, kan du være forvisset om, at det er sikkert at drikke. Der er dog nogle forskelle, fordele og ulemper, der er værd at vide.

Evotek ApS er en VVS virksomhed på Sjælland, med speciale i blandt andet energibesparelser, miljørigtige løsninger og installation af blødgøringsanlæg.
VVS-installatør og energivejleder, Flemming K. Olesen, giver dig her forklaringen på, hvorfor mange snakker om det bløde vand.

Det hårde vand

Hårdt vand refererer til det faktum, at når vandet bevæger sig gennem rørene i vores drikkevandssystem, så opsamler det bitte små mineraler, såsom kalk, kridt eller magnesium. Vandet er rigeligt rent til at drikke og bade i, men indeholder altså en mængde mere eller mindre opløste mineraler. Det er disse mineraler, der sætter sig som kalkaflejringer i toiletkummen eller på glassene i opvaskemaskinen og det er også de lag du bruger tid på at fjerne med skrappe rengøringskemikalier senere.

Blødt vand

Blødt vand fås, når de ekstra mineraler sorteres fra. Dette sker ved hjælp af et blødgøringsanlæg, der installeres af en aut. VVS’er.
Blødt vand falder også ned i form af regn og kan opsamles.

Hvordan mærkes forskellen i et hjem med blødt eller hårdt vand?

“Der er især nogle forskelle på bestemt områder, som vores kunder oplever, når de både har haft boliger med hårdt og blødt vand,” fortæller Flemming K. Olesen.
Han bemærker, at det særligt er rengøring, tøjvask og energibesparelser, som lægges mest mærke til.
“Det skyldes blandt andet, at sæbe ikke reagerer godt med magnesium og kalk og derfor skal man bruge meget mere når man har hårdt vand,” forklarer han.
Yderligere fremhæver han at det kan mærkes både på tøjvask, der med et blødgøringsanlæg ikke længere kræver skyllemiddel og på opvaskemaskinen, hvor glassene automatisk bliver mere klare uden brug af salt i maskinen. På badeværelset kan man især se det på de belægninger som man finder på fliserne. Det er noget, der normalt kræver regelmæssig nedvask med rengøringsmidler og det skader miljøet, vand- og varmeregningen. Der er også nogle, der sætter pris på at færre mineraler i det bløde vand mindsker tørt og skadet hår efter badet.

Bedre for miljøet

“I mine øjne er den største fordel ved et blødgøringsanlæg at man skåner miljøet i form af besparelse af energiforbruget, kemikalier og vandressourcer,” indrømmer Flemming K. Olesen.
“Evotek har i årevis hjulpet vores kunder med at lave små forbedringer på deres VVS-løsninger, der kan give et grønnere aftryk. Blødgøringsanlægget er klart en af de ting, vi anbefaler i forbindelse med vores rådgivning. Det er lidt uhyggeligt, hvor mange kemikalier vi bruger i det private, og når vi så nævner at man også sparer vand og varme, bliver folk lydhøre og kan godt forstå fordelene.”

I en virksomhed der også servicerer og vedligeholder VVS-installationer, kan medarbejderne hos Evotek ApS også se, at apparater og VVS-installationer simpelthen holder i længere tid, når vandet er blødt fremfor hårdt.

Vil du høre mere om blødt og hårdt vand og den gode betydning af et blødgøringsanlæg, er du velkommen til at kontakte os hos Evotek, tlf. 56 65 40 08.


29. september 2020 | Cecilie Nielsen, Makom | for: Evotek ApS 

FÅ VORES NYHEDSBREV

Få tilsendt vores nyhedsbrev hvor du får nyheder, updates, svar på spørgsmål omkring digitale medier og meget andet

Picture of Makom - Marketing & Kommunikation
Makom - Marketing & Kommunikation

+45 20 88 85 60
th@makom.dk

Lad os hjælpe med din online tilstedeværelse

Kontakt os via kontaktformularen eller benyt et af nedenstående link, så svarer vi hurtigst muligt.

Send os en besked i kontaktformularen herunder