I takt med genåbningen af Danmark efter Corona-nedlukningen, er der skoler, svømmehaller, institutioner, arbejdspladser m.v., der ikke eller kun delvist har været i brug. Det har bevirket at mange vandrør ikke har været brugt og har stået med gammelt vand i rørene i længere tid. Selvom man inden nedlukningen har tømt systemerne for vand, er det nødvendigt at sikre at vandet, der kommer ud af rørene, er rent og bakteriefri.
Der er stor risiko for, hvis rørene ikke bliver desinficeret, at vandet blandt andet indeholder legionellabakterien.
Legionella er en bakterie der kan give alvorlige infektioner ved inhalering og berøring.
Legionellabakterier har optimale vækstbetingelser ved 35-46°C, så for at undgå at blive syg af vandet, er det vigtigt at teste varmtvandssystemerne.
Legionella dannes blandt andet på indersiden af varmtvandsbeholdere, brusere, vandhaner og vandrør, altså steder hvor vandet kan være stillestående og lunkent.
“Alle varmtvandsanlæg bør kontrolleres årligt i forhold til vandkvaliteten,” fortæller Aut. VVS installatør Flemming K. Olesen fra Evotek.
“Der skal kontrolleres for både totalkim og legionellabakterier.”
Ved måling af bakterieindhold i vandet måler man totalkimtal, som registrerer de bakterier i prøven, der kan vokse ved en given temperatur. Et stort kimtal viser således at vandet er forurenet med bakterier.
“Man skal heller ikke kun fokusere på anlægget alene, da det også er muligt at minimere risikoen for vækst af legionella i systemet, det vil sige i rør, rørender etc,” lyder det fra Evotek.
“Hvis temperaturen i varmtvandsanlægget er sænket for meget for at spare på energien, har legionellabakterien optimale vækstvilkår, ligesom det er tilfældet ved stillestående vand.”
Hos Evotek er der fokus på vandet og dets kvalitet.
“Vi hjælper vores kunder – privat som erhverv – med at desinficere varmtvandssystemet. Alle rør bliver gennemskyllet og vi rådgiver vores kunder om, hvor vi mener behov for udskiftning af gamle rør er en nødvendighed.”
Hos Evotek – og som egentligt også er den generelle holdning hos Sundhedsstyrelsen – anbefaler man at der årligt føres et tilsyn og gennemskylning af anlæg og rør.
“Naturligvis er risikoen for bakteriedannelse større lige nu, i de bygninger, der har været begrænset eller slet ikke i brug under Corona pandemien, men i det hele taget burde man sikre sig rent og bakteriefri vand hele tiden og det gør man bedst ved et årligt service tjek. Og det er jo logik for alle, at det er bedre og billigere at service undervejs end at udbedre når skaden er sket,” slutter Flemming K. Olesen fra Evotek i Køge.