Vand

Vand

– en vigtig og knap ressource, vi tager for givet

Når du er tørstig, kan du blot åbne for vandhanen og drikke vandet. Det er jo bare vand. Og det er der jo bare – eller er det?

Vand med nye standarder

“Vand er en vigtig og dyrebar ressource for både miljø og din økonomi. Derfor er der mange gode grunde at være ekstra bevidst, når vi taler om vandets forbrug og kvalitet,” lyder det fra Flemming K. Olesen, Energivejleder og VVS-installatør hos VVS-virksomheden Evotek i Køge. “I Danmark henter vi vand direkte fra grundvandet. Men også i Danmark skal vi passe på, at vores vand ikke forurenes. Forureningen kan opstå fra forskellige kilder gennem systemet, inden vandet når ud i dit vandglas. Ofte ligger problemet i dine egne rør og dermed bliver det også dit ansvar.”

Evotek har kompetencerne til at kunne vurdere vandanalyser for, blandt andet, ejendomsindehavere og bygningsadministratorer og derved være med til at kunne sikre rent drikkevand, blandt andet i samarbejde med de lokale vandforsyninger. “Hos Evotek har vi fokus på vand. Derfor har vi blandt andet også valgt, at uddanne os som rådgivere indenfor segmenterne ‘Klassisk vandsikkerhed’ og ‘Klassisk vandteknik’,” fortæller Evoteks førende vandspecialist, Flemming K. Olesen. “Endvidere var vi fokus på SDG (Sustainable Development Goals) nr. 6, som netop omhandler ‘Rent vand’ (jf. De 17 verdensmål, red.). Flere vandforsyninger er begyndt at producere drikkevand efter fødevarestandarden ISO 22000. Det giver vandforsyningerne mulighed for, at stille krav til virksomheds- og bygningsejere om dokumenteret eftersyn af drikkevandsinstallationerne og krav om sikring mod tilbagestrømning af vand fra bygningen til det offentlige ledningsnet,” oplyser Flemming K. Olesen.

Lovgivning

Ifølge bygningsreglementet skal en bebyggelse leve op til tilfredsstillende sundhedsmæssige krav. Det samme gælder bygningens drikkevandsinstallationer. De skal vedligeholdes og sikres forsvarligt. Sådan at beboere ikke risikerer at blive syge af forurenet vand, forårsaget af tilbagestrømning af brugt vand. “Det er sjældent tilfældet, at vandinstallationerne er sikret mod tilbagestrømning af forurenet vand. Vandforsyningsselskaberne har skærpet deres fokus på ejernes ansvar og dermed også i ejernes omkostning, hvis en bygning forurener drikkevandet i det offentlige ledningsnet, fordi vandinstallationerne ikke er sikret mod tilbagestrømning,” lyder det fra VVS-installatøren fra Evotek.

En ny lovgivning under Miljø- og Fødevareministeriet betyder nu, at lokale vandforsyninger i samarbejde med kommunerne kan pålægge ejendomsindehavere i deres forsyningsområde, at de skal sikre sig, at de har velfungerende vandinstallationer. “Hos Evotek sørger vi for, at alle installationer er sikret mod forurening fra behandlet vand,” fortæller Flemming K. Olesen. “Derved sikrer vi ikke kun ejendomsindehavere mod påbud og eventuelle følgende bøder, men også om vandrørene i bygningen ikke er ved at erodere eller på anden måde har taget skade, eller hvis man ikke har fået installeret kontraventiler, der sikrer, at forurenet vand ikke løber den forkerte vej i tilfælde af et internt overtryk.”

Kravene til sikring mod tilbagestrømning afhænger af vandets sundhedstilstand og formålet med rørinstallationen. Det er derfor uhyre vigtigt, at få efterset rørinstallationerne i bygningerne og få dokumenteret de vigtige aspekter i forhold til vandsikkerheden.


12. november 2018 | Tanja Hende, Makom | for: Evotek ApS